Online studeren
Studeren

Effectief online studeren? Zo doe je dat

Tegenwoordig kan je er bijna niet meer omheen, online studeren. Het wordt van je studie steeds meer gevraagd en andere opleidingen zijn helemaal digitaal. Niet zo gek dus dat je je moet gaan aanpassen aan deze manier van leren. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? En wanneer ben je het meest effectief bezig? Antwoord op deze vragen aan de hand van studietips kun je hieronder lezen.

Maak je eigen planning

Met online studeren komt een eigen verantwoordelijkheid. Dat kan lastig zijn en motivatie is soms ver te zoeken. Bedenk daarom een manier om bezig te blijven en je motivatie te behouden. Een planning zal je hier al enorm bij helpen. Plan zo studiemomenten in en stel per sessie een duidelijk haalbaar doel voor jezelf. Uiteindelijk zal je gaan herkennen hoeveel tijd je waar mee kwijt bent. Je raakt zo niet overweldigd door alle nieuwe informatie die je krijgt en vrijheid die komt kijken bij het online studeren.

Denk aan nodige externe factoren

Externe factoren kunnen de effectiviteit van je studie sessie enorm beïnvloeden. Een kamer waar bijvoorbeeld je familie constant binnen komt lopen of een helemaal vol bureau zullen je niet helpen tijdens het studeren. Zorg er daarom voor dat je geen afleiding hebt van je omgeving, waardoor jij helemaal in studeer modus kan staan. Daarnaast hoeft contact met anderen jou ook echt niet tegen te werken, zoek mensen op die dezelfde opleiding/training doen. Nu kun je samen doelen gaan halen en elkaar motiveren. Probeer dus factoren die voor afleiding zouden kunnen zorgen om te draaien en er iets positiefs mee te doen.

Online leren vraagt discipline en leert je te onderzoeken naar wat goede manieren zijn om te studeren. Als je deze tips meeneemt en toepast kom je al een heel eind. Maar het belangrijkste is dat zelf onthoudt waar je het nu eigenlijk voor doet, je bent niet voor niets weer aan het studeren.